HVAD ER MANUEL BEHANDLING/SPORTSSKADETERAPI?

Manuel behandling er egentligt et udtryk for en behandling hvor behandlerens hænder bruges til, at genskabe normalfunktion og smertefrihed i kroppen/bevægeapparatet. Det være sig hvor der er opstået øget spændinger i muskelvæv, senevæv, nedsat bevægelighed i led og fejlstillinger i led, hævelser efter slag, vrid/forstuvninger, spændte muskler efter mange års ensidigt gentagende arbejde, og deraf smerter i bevægeapparatet eller eksempelvis hovedpine.

Med specifikke teknikker hvor hænderne bruges, løsnes muskelspændinger og led med nedsat bevægelighed. Teknikkerne der bruges, er blandt andet triggerpunktbehandling i muskler. Et triggerpunkt i en muskel, er et område i en muskel, hvor der er opstået en øget spænding, og der igennem udløsende smerte i selve musklen, eller i et typisk nært område til musklen, ved at behandleren holder et fast tryk i selve musklens triggerpunkt  løsnes spændingerne effektivt, og skaber normal funktion og smertefrihed efterfølgende.

Man kan under behandling af triggerpunkter opleve det, som man kalder refereret smerter i et andet område end selve den muskel man behandler, et eksempel kunne være en muskel på bagsiden af skulderbladet, hvor man ved tryk i denne kan mærke en udstråling i armen, dette er blot en reaktion på at triggerpunktet er aktivt, dvs. der er en for høj muskelspænding i vævet i forhold til hvad der skal være.

Triggerpunktsbehandling, er en uundværlig del af manuelbehandling, og en yderst effektiv måde at løsne spændinger i muskler og sener, for at genskabe smertefrihed og normal funktion i kroppen igen.
Andre behandlingsteknikker der bruges af manuelbehandleren, er bla. Muscle energy technics (MET).

Ved specielle strækteknikker af muskler og sener øges bla. smidigheden af vævet og derigennem, øges funktionen af muskel/ledfunktion.
Ud over dysfunktioner i muskel- og senevæv, ses også ofte nedsat bevægelighed og fejlstillinger i ledende, feks. i rygsøjlen.

Ved ledfrigørende mobiliseringsteknikker, øges bevægeligheden igen, og fejlstillinger rettes, så normalfunktion genskabes, og man den vej igennem opnår en bedring i sit egentlige problem.

 

VEDVARENDE EFFEKT 

Der lægges i behandlingen også vægt på vedvarende effekt, den kan dog være svær at opnå, hvis man ikke ændrer gamle vaner (eksempel forkerte siddestillinger/ eller løft) og understøtter behandlingen med specifikke  øvelser. Disse øvelser tilpasser behandleren til den enkelte, så de er til at udføre korrekt, uden forværring af symptomet. Øvelserne er skabt til at skabe styrke og smidighed i muskelvævet, og permanent bedre bevægeligheden af led.

Manuel behandling er en effektiv behandlingsmetode, og kan bruges til stort set alle gener og smerter i kroppen:

 • Spændingshovedpine
 • Nakkesmerter
 • Kæbespændinger
 • Mussearm / tennisalbue
 • Smerter i lænd eller ischiasnerven
 • Skuldersmerter
 • Håndledsgener
 • Løberknæ / springerknæ
 • Fibersprængninger
 • Forstuvninger
 • Smerter i fødder/ ankler
 • Lyskesmerter
 • Smerter mellem skulderbladende
 • Skinnebensbetændelse
 • Seneskedehindebetændelse

eller hvis man bare er generelt anspændt i kroppen.
Alle disse skavanker, er blot nogle af de skader manuelbehandleren ser i klinikken.

Ved manuelbehandling lægges vægt på en grundig undersøgelse og samtale for, at kunne stille den præcise diagnose, og den vej igennem tilrettelægge behandlingen og handlingsplanen for den enkelte og dennes gener. Behandlingen kan bruges af alle, både unge som ældre. Endvidere sættes sikkerheden højt for klienten. Hvis manuelbehandleren skønner, at der skal andet sundhedsfagligt personale til at udrede klienten,  eksempelvis egen læge, henvises dertil.
 

Book tid online eller kontakt manuel behandler og zoneterapeut Carsten Esmark på 51 16 18 16  eller skriv til carstenesmark@kropsinstituttet.dk